ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ

Η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ υποστηρίζει την ανάπτυξη τοπικών πολιτικών στέγασης που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες. Για αυτό τον λόγο η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ έχει αναπτύξει την υποδομή συλλογής και ανάλυσης δεδομένων μέσω στρατηγικών συνεργασιών με πανεπιστήμια, ανεξάρτητους ερευνητές και εμπειρογνώμονες με τελικό στόχο τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Στέγασης. Το Παρατηρητήριο Στέγασης στη Θεσσαλονίκη έχει στόχο την παρακολούθηση και ανάλυση τάσεων της αγοράς αλλά και των πολιτικών και των δράσεων στον τομέα της στέγασης με ενσωμάτωση δεδομένων και ερευνών γύρω από αυτό το πολύπλευρο ζήτημα.

H υφιστάμενη γνώση για την κατοικία στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με την τελευταία σχετική μελέτη μέχρι πρόσφατα να χρονολογείται σχεδόν 30 χρόνια πριν. Φαίνεται πως η διευθέτηση του στεγαστικού ζητήματος κατά την ύστερη μεταπολεμική περίοδο, μέσω του μηχανισμού της αντιπαροχής, της κατατμημένης και διάχυτης μικροϊδιοκτησίας και των υψηλών ποσοστών ιδιοκατοίκησης συνέβαλε στην απομάκρυνση του ενδιαφέροντος, τουλάχιστον για την πλειοψηφία του πληθυσμού, τόσο στην επιστημονική έρευνα όσο και στον δημόσιο διάλογο. 

Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες επαναφέρουν με πιεστικό τρόπο το ζήτημα της κατοικίας. Κατά την περίοδο της κρίσης, οι τάσεις στην αγορά εμφανίζονται αρνητικές (π.χ. πτώση τιμών αλλά και οικοδομικής δραστηριότητας), ενώ σε κοινωνικό επίπεδο γενικεύονται οι δυσκολίες στέγασης για ένα διευρυνόμενο τμήμα πληθυσμού (μείωση εισοδημάτων, αύξηση φορολογίας, αύξηση μη- εξυπηρετούμενων/«κόκκινων» στεγαστικών δανείων, άνοδος ενεργειακής φτώχειας). Παράλληλα, οι πολιτικές διαχείρισης της λεγόμενης «προσφυγικής κρίσης» έχουν οδηγήσει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων σε παρατεταμένη στεγαστική προσωρινότητα και επισφάλεια. Πιο πρόσφατα, η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων με την άνοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, την επέκταση των βραχυχρόνιων (τουριστικών) μισθώσεων, την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας κ.ο.κ., συμπαρασύρουν ανοδικά τις τιμές κατοικίας εντείνοντας τα στεγαστικά προβλήματα που είχαν ανακύψει κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης (Μελέτη για την Οικονομικά και Κοινωνικά Προσιτή Κατοικία, 2021)

ΜΕΛΕΤΕΣ

Η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ σε συνεργασία με το ΑΠΘ – Τμ. Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης και Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και μια ομάδα ερευνητών με μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία ανέλαβε την εκπόνηση έρευνας πεδίου για το ζήτημα της στέγασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το Open Society Foundations και την υποστήριξη επιμέλειας και έκδοσης απο το Heinrich Böll Stiftung Θεσσαλονίκη. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη συστηματική έρευνα για το ζήτημα μετά από 30 χρόνια. Τη μελέτη ακολούθησε μια πιο εστιασμένη μελέτη για το κενό απόθεμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα δεδομένα και επιστημονικά στοιχεία αυτής της έρευνας αποτελούν βασικό εργαλείο για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων τοπικών στεγαστικών πολιτικών και δράσεων για την κοινωνική και οικονομικά προσιτή κατοικία που παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα.

ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στήριξη Αστέγων & Ευάλωτων Νοικοκυριών

Υπνωτήριο Αστέγων

Ανοικτό Κέντρο Ημέρας

Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών

(Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο – Κοινωνικό Φαρμακείο)

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΙΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ

Η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ επιδιώκει τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ φορέων  και την ενδυνάμωση δράσεων συνηγορίας για βιώσιμες τοπικές πολιτικές στέγασης. Στο πλαίσιο αυτό ο Φορέας Κοινωνικής Μίσθωσης της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ είναι ενεργό μέλος του Housing Europe και συμμετέχει με τροφοδότηση στοιχείων και κοινών δράσεων σε παρατηρητήρια ευρωπαϊκής εμβέλειας όπως το Housing Europe Observatory και European Observatory on Homelessness

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABOUT

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τον στόχο και περιεχόμενο της πλατφόρμας

ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

Είναι το εργαλείο μέσω του οποίου προσφέρονται υπηρεσίες κοινωνικής μίσθωσης και εντάσσονται οι δράσεις για την καταγραφή, δημιουργία και διαχείριση στεγαστικού αποθέματος για την καταπολέμηση του στεγαστικού αποκλεισμού.